Vanliga frågor

Vad tar ni emot för material?

Vi vill naturligtvis helst ha en tryckfärdig PDF, men vi är flexibla och kan ta emot det mesta. Maila oss det ni har så tittar vi igenom och ser om det går att använda.

Hur gör jag en tryckbar PDF?

Använd helst våra profiler och pdf-inställningar till Adobes program. Har du inte möjlighet att ladda ned dessa eller använder något annat program så kontrollera om du kan göra en PDF enligt PDF/X-4 alternativt PDF/X-1a-standarden.

Är du osäker på hur väl din PDF kommer att fungera kan du alltid skicka den till oss för en test-rippning. Du får då ett pdf-korrektur tillbaka och kan se hur resultatet kommer att bli i tryck.

Hur installerar jag era profiler?

ICC-Profiler

PC: Dubbelklicka på filerna så installeras de automatiskt, alternativt lägg dom i Windows\System32\spool\drivers\color  MAC: Lägg icc-profilerna i Bibliotek/ColorSync/Profiles på datorn.

PDF-inställningar

Öppna InDesign och gå sedan till Arkiv -> Adobe PDF-förinställningar -> Definiera. Tryck sedan på knappen "Läs in" och bläddra till våra joboptions-filer som du har laddat ned.

Ska jag CMYKa bilderna i photoshop?

Nej, det behövs inte. Dina bilder CMYKas med rätt profil när du skapar en PDF från InDesign med våra pdf-inställningar.

Däremot rekommenderar vi att du periodvis slår på Korrekturfärger under Visa-menyn i Adobes program för att se hur färgerna kommer att se ut när de har CMYKats. På detta sätt slipper man överraskningar i ett senare läge, eftersom CMYK-färgrymden är avsevärt mindre än RGB-rymden.

Vill ni ha uppslag eller lössidor?

I de flesta fall vill vi ha en tryck-pdf som singelsidor i rätt ordning. Undantag är omslag till limbindningar samt material till foldrar, t.ex. 6-sidingar.

PMS eller CMYK?

Om jobbet ska tryckas med fyrfärg bör alla PMS-färger konverteras till CMYK vid skapandet av PDF-filer. PMS färger och framför allt i transparens ställer ofta till det i repron vilket kan ge ett resultat i tryck som inte alls motsvarar förväntningarna.